Syksyllä tehtävän pihasuunnittelun edut ja puutarhanhoidosta lyhyesti hyggen/kotoilun ohessa

Syksy on monille ihmisille Suomessa vaikeaa aikaa kun valoisa aika vähenee ja puutarhakasvit ja luonto vaipuvat lepoon odottamaan uutta kasvukautta. Jotkut saattavat tuntea itsekin vaipuvansa  vähän talvihorrokseen. Minä nautin pitkästä kuumasta, jo menneestä kesästä, vaikka jouduinkin ahkerasti kastelemaan puutarhaa ja olin välillä huolissani kasvieni jaksamisesta helteessä. Ruska-aikaan syksyn värit piristävät mieltä myös puutarhassa ja jotkut suorastaan rakastavat syksyä. Itse EN kuulu syksyihmisiin ja synkistelen aikani oman puutarhani kasvien latistumisen myötä. Voihan sitä laittaa syksyisiä ruukkuistutuksia, sytytellä kynttilälyhtyjä ulos ja sisälle ja leipoa ja kokata puutarhan sadonkorjuuaineksista. Voi myös lukea kirjaa ja katsoa elokuvia lämpimiin vällyihin kääriytyneenä. Melkein odotan jo marraskuuta, silloin voi vapaasti alkaa miettimään jouluvalmisteluja...silloin räntäsadekin voi jo naurattaa 😊. Vielä ei naurata.

Rustiikkista ruokaa, suolaista ja makeaa galettea.
Syklaamin ja heben kärsittyä pakkasista voi 
tilalle vaihtaa sammalta tai kanervaa, taiteilla
pensaiden tai puiden oksista kranssimuotoja. 
Osa ruusuista, syyshortensia, laventelit, iisoppi, kaunopunahattu, syysasteri ja maksaruohot kukkivat puutarhassani edelleen. Viime syksynä istutin lokakuun alussa tulppaaninsipuleita, ja kevätkesällä ne kukkivatkin kauniisti. Nyt on siis hyvä aika istuttaa kukkasipulit ja ruukkupuut on syytä siirtää sisälle viileään ja valoisaan talvehtimispaikkaan. Syksyllä on myös paljon puutarhan hoitotöitä, joilla saadaan piha talvikuntoon. Perinteisen lehtien haravoinnin lisäksi kannattaa kitkeä rikkaruohoja, niin pääsee keväällä ja kesällä hieman vähemmällä kitkemisen suhteen. Itse leikkaan ruusut vasta keväällä, kun olen tarkistanut niiden talvehtimisen eloonjääneistä kasvinosista. Vältän puuvartisten kasvien syksyllä leikkaamista sienitautien leviämisen ja pakkasvaurioiden vuoksi. Loppusyksystä kannattaa asentaa puihin runkosuojat ja laittaa esim. kanaverkkoa ja muita esteitä rusakoitten varalle riittävän korkealle, jotta jänikset ja rusakot eivät pääsee lumihangen päältä nakertamaan esim. juuri hyvään kasvuun lähteneitä nuoria hedelmäpuita, kirsikkapensaita ja pensasmustikoita.


Kaunopunahattu
Oliivipuu, laakeripuu, edessä sitruunapuu ja kuvan oikeassa reunassa iso oliivi.























Pihasuunnitelmia ihmisten kannattaa tilata erityisesti syksyllä, monestakin syystä. Syksyllä lumipeitettä ei ole vielä maassa, jolloin maastonmuodot näkyvät hyvin paljaina ja suunnittelijan on helppo hahmottaa tontin erityispiirteet. Syksyllä ja talvella tehtävät suunnitelmat valmistuvat ajoissa myös keväällä alkavaa pihanrakennuskautta ajatellen. Toteutussuunnitelma-asiakirjat saadaan urakoitsijoiden tarjouslaskentaan ajoissa ja on toivoa saada piha valmiiksi jo seuraavaksi kesäksi. Syksyllä tilatessasi et joudu myöskään suunnittelun "kevätruuhkaan", kuten monet vasta silloin kevääseen ja pihansa suhteen heräävät joutuvat.

Jos pihasi/puutarhasi siis näyttää nyt ankealta ja uusi kesä on mielessäsi vain kaukainen haave, on oikein hyvä aika toimia. Tilaa konsultointikäynti ja pihasuunnitelma ja käytä osa syksystäsi tai talvestasi pihasi suunnitteluun yhdessä ammattilaisen kanssa. ETS Gardensin suunnittelijana autan sinua myös kasvien etsinnässä/hankkimisessa, jos haluat jotain erikoisempia ja harvemmin saatavilla olevia kasveja puutarhaasi. Suunnittelun lisäksi voit tilata halutessasi ns. elinkaaripalveluna pihakäynnin suunnitelman valmistumisen jälkeen ennen pihan rakentamista tai rakentamisen jälkeen, kun haluat vielä neuvoja ja ohjeita uuden pihasi hoitoon tai erillisen hoitosuunnitelman. Syksyistä loppuviikkoa, toivotaan auringon pilkistelevän kaikille, piti syksystä tai ei!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HUHTIKUUN KASVI Pioni 'Coral Charm'

Kasvikuvia suunnittelijan puutarhasta ja uudet weppisivut